Alles over Duindorp
November 04, 2024, 03:31:48 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Nieuws: Alles over Duindorp gaat verder op http://www.scheveningen-centrum.nl/yabbse/index.php?board=32.0
 
   Startpagina   Help Zoek Inloggen Registreren  
Pagina's: [1]   Omlaag
  Print  
Auteur Topic: BOEKEN over Scheveningen ( en andere publikaties)  (gelezen 62943 keer)
Thea
jongste bediende
*
Berichten: 1


E-mail
« Gepost op: Februari 15, 2008, 14:50:06 »

Hallo,

Is het boek over Duindorp dat Deetman in zijn hand heeft nog te koop ergens?

Groetjes

Thea.

Beste Thea, 
Helaas is het Duindorp boek (uitgebracht in 2004.) uitverkocht.
Zodra iets bekend is over een mogelijk hernieuwde uitgave berichten wij hierover.


* Duindorpboek_Deetman_2004.jpg (16.51 KB, 270x318 - bekeken 3293 keer.)
« Laatste verandering: Januari 20, 2014, 11:13:52 door plu4 » Gelogd
Golfje
Aministrator
***
Berichten: 48


Zee,duin en strand aan de Duindorpse kant


« Reageer #1 Gepost op: Juni 29, 2008, 13:04:41 »

BOEKEN. Over Scheveningen. Of over Duindorp.   

Ken je ook zo'n boek?
Heb je ook zo'n boek?
Staat er al iets over in de kranten?
Of juist nog niet?
Deel het dan hier.
Want 'SCHEVENINGEN' & DUINDORP' is ons dierbaar en  we lezen daar graag  alles over!

 Wink


* Scheveningse_boekwerken.jpg (8.61 KB, 154x230 - bekeken 2764 keer.)
« Laatste verandering: September 10, 2012, 17:09:59 door plu4 » Gelogd


Geen strand zo charmant
dan ons eigen Zuiderstrand
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #2 Gepost op: Januari 18, 2009, 15:39:06 »

2007

& Baden en flaneren aan zee, Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818.
Saskia Kuus, auteur.

Scheveningen, juli 2007:

Die schandalige badmode!
"Zwemmen voor de lol, dat deed je vroeger niet. Tot het kuren opkwam: baden in zee, omdat het gezond was. Eerst naakt, maar al snel kwam het badpak op. Een overzicht door de eeuwen heen is te zien in Scheveningen.
'Het trefwoord schande loopt als een rode draad door de geschiedenis van de badmode', aldus Saskia Kuus, samenstelster van het handzame boekje over baden en flaneren aan zee. Zij  overhandigde in 2007 een eerste exemplaar aan de vroegere zwemkampioene Erica Terpstra. Tijdens deze openingsbijeenkomst van de expositie 'Pootjebaden en Beachlife' in het voormalige Scheveningse museum (nu: Muzee) herdenkt Terpstra de onflatteuze, handgebreide, lubberende, badpakken uit haar zwemtrainingstijd. 'Bij een duik zogen die ondingen zich vol water waardoor die vele maten groter was geworden als je er druipend mee op de kant kroop. Het kruis hing dan op kniehoogte.' Met een tikje jaloerse blik kijkt ze naar de huidige supersnelle kampioenen van wie de badpakken deze mankementen niet hebben.

Uit het boekje blijkt dat schande en ongemakkelijke badkleding al eeuwen hand in hand gaan. Vooral in de 19de eeuw droeg men, in onze ogen, merkwaardige outfits. Zomaar een beetje voor de lol gaan zwemmen was toen absoluut ongebruikelijk. De zee was het domein van de vissers. Dat veranderde in 1818 toen de ondernemende Jacob Pronk toestemming kreeg op Scheveningen een houten badhuis te bouwen waar men kon kuren. Zeelucht en zeebaden zouden een weldadige invloed hebben op de gezondheid en het zeewater was goed voor zo ongeveer alle denkbare kwalen. De badgasten kwamen van heinde en verre en logeerden langdurig in één  van de kuurhotels die als paddestoelen uit de grond schoten. Scheveningen werd de badplaats bij uitstek, maar al snel doken ook in Zandvoort en elders langs de kust badhuizen en kuurhotels op."

Boekje: Saskia Kuus, Baden en flaneren aan zee, Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. Verschenen in de Historische Reeks Scheveningen, no. 14 (11,95 euro). Verkrijgbaar in Muzee, ISBN 978-90-812104-1-6
« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 12:12:21 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #3 Gepost op: Februari 13, 2009, 17:01:53 »

2007

&
'Scheveningen gedenkt' houdt de herinnering levend!

Scheveningen - Burgemeester Deetman nam op zaterdag 10 november 2007 tijdens een bijeenkomst in de Oude Kerk het herdenkingsboek "Scheveningen gedenkt" in ontvangst. Het boek werd  gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het monument van de Vissersvrouw aan de Boulevard.
Volgens Deetman houdt het boek de herinnering aan omgekomen Scheveningse zeelieden levend en geeft het uitdrukking aan nog altijd aanwezige gevoelens van verdriet bij de nabestaanden. "Dat is belangrijk, op deze manier 'versteent' het monument niet" zei Deetman in zijn dankwoord. Volgens hem zal het boek van betekenis zijn voor toeristen die de Boulevard en het monument bezoeken. "Zij realiseren zich misschien niet dat er in Scheveningen ook een latent, niet zichtbaar verdriet is. Dit boekje brengt die gevoelens aan de oppervlakte."

Onverzettelijkheid
De scheidend burgemeester, die ook het voorwoord schreef, kreeg het boek uit handen van mevrouw Dicky van Hoeken-Roeleveld van het comité Scheveningen te kust en te keur, initiatiefnemer voor het gedenkboek. Mevrouw Dicky van Hoeken-Roeleveld was 25 jaar geleden tevens een van de juryleden die een aantal miniaturen van monumenten mochten beoordelen voor uitvoering en plaatsing. Zij prees beeldhouwer Gerard Bakkers' beeld nog eens uitvoerig voor het Godsvertrouwen en de onverzettelijkheid die het monument uitstraalt. "Het zou goed zijn als alle kinderen op basisscholen kennis kunnen nemen van dit boek zodat het beeld voor hen niet alleen een leuk vrouwtje in klederdracht' is".

Zwarte strikjes
P. Jongejan schetste een indringend beeld van de betekenis van het monument. Hij benadrukte dat het beeld van de Vissersvrouw niet de vraag 'komt mijn man al?' maar 'komt mijn man nog?' verbeeldt. Jongejan vertelde hoe zijn vader, matroos op de VL-35 Bettina, in het zicht van de haven en zich verheugend op Kerstmis, tijdens noodweer overboord sloeg en verdronk. "Mijn moeder, die al vijf kinderen had en zwanger was van mij, keek nog lange tijd net als de Vissersvrouw uit over zee. Twee maanden na het ongeluk werd ik geboren en in mei werd ik gedoopt in een doopjurk met zwarte strikjes."

Vissersvrouwenkoor
Dichter Jan Boerkoel verwoordde tijdens de herdenkingsbijeenkomst eveneens de gevoelens van verdriet. "God, weet zij, heeft weer eens genomen", zo luidde een van de regels uit het door hem voorgelezen gedicht. Tijdens de bijeenkomst zongen het Vissersvrouwenkoor onder leiding van Frans van Riessen en de Zingende Zeelui liederen. Organist Sander van Marion (25 jaar geleden ook aanwezig bij de onthulling van het monument voor Koningin Beatrix) verzorgde onder meer een improvisatie.

Bron: De Scheveningsche Courant, gechreven door Sandra Abbenhuis

De bijeenkomst in de Oude Kerk werd voorafgegaan door een bloemlegging bij het monument. Het boek 'Scheveningen gedenkt' is bij verschillende boekhandels verkrijgbaar.

« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 12:12:00 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
Golfje
Aministrator
***
Berichten: 48


Zee,duin en strand aan de Duindorpse kant


« Reageer #4 Gepost op: Augustus 19, 2009, 21:10:21 »

2008

&
Henk Grootveld: "Het Brakke Water' stimuleert belangstelling voor Muzee."

Scheveningen - Het Scheveningse verleden door Jaap van der Zwan minutieus en betrouwbaar beschreven in het 'Het Brakke Water' leeft voort in het unieke Muzee Scheveningen aan de Neptunusstraat. De beschrijving van de Scheveningse werkelijkheid in de periode 1917 tot de jaren veertig van de vorige eeuw, stimuleert mensen in het Muzee de sfeer van vroeger op te snuiven en te ervaren.

Dit stuk is geschreven door Jacques Verreijdt, Scheveningsche Courant, november 2008

Henk Grootveld, voorzitter van het Muzee en een begenadigd en enthousiast  verteller over de historie van zijn geliefde Scheveningen, onderstreept het in een gesprek onder verwijzing naar de tafel waaraan hij zit. 'Dit houten tafelblad met twee ijzeren ringen is het luik van een oude vleetlogger die in twee rijen van twaalf of veertien achter elkaar het dek vormden waaronder de haringvangst in tonnen werd opgeslagen.'
Hij voegt daaraan toe: 'Je vindt in het Muzee overigens alle attributen terug die een rol spelen in het boek. En die we bewaren en tentoonstellen als getuigenissen van ons cultureel historisch erfgoed. Net zo goed als de vele andere in het boek genoemde zaken die hier aanwezig zijn als de tastbare bewijzen van ons Scheveningse verleden.'  Met een spoortje van nostalgie in zijn stem vervolgt hij: 'Ook de kleding van, bijvoorbeeld, de Scheveningse vissersvrouwen.'

'Vindt u het jammer dat deze klederdracht praktisch uit het straatbeeld is verdwenen?'
'Ja, vanuit historisch perspectief bezien is dat jammer, maar vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen onontkoombaar. Het is ook geen praktische kleding. Een Scheveningse in klederdracht op de fiets was een bezienswaardigheid. We bewaren en koesteren deze klederdracht niet alleen hier in het museum, maar je ziet het ook terug op de Scheveningse kaden tijdens Vlaggetjesdag of bij optredens van het Schevenings VissersVrouwenKoor. De nostalgie die ik voel ten aanzien van de kleding geldt eigenlijk eveneens ten aanzien van het Scheveningse dialect. Ik vind het jammer dat ons Schevenings verdampt. Maar nog betreurenswaardiger zou ik het vinden als het plaatsmaakt voor plat Haags. Niettemin blijft toch de belangstelling voor het Schevenings erg groot. Dat merk je bij voorbeeld bij de uitvoeringen van toneelstukken met herkenbare thema's die worden gespeeld in het Schevenings. Praktisch altijd uitverkocht. Maar ook de stukjes in het echte onvervalste Schevenings in De Scheveningsche Courant zijn erg populair.'

'Bezoekers van musea willen er iets van meenemen naar huis: een herbeleving van het verleden, historische informatie, nostalgische herinneringen. Alle leerervaringen zijn mede afhankelijk van hetgeen de beschouwer al weet. Hij plaatst de informatie in zijn eigen kader. Juist daarom hecht ik veel waarde aan 'Het Brakke Water'.  Daarin wordt een beeld geschetst van Scheveningen zoals wij dat nooit kunnen bieden, maar dat voor de lezers van 'Het Brakke Water' wel opmerkelijke aanhakingsmomenten blijkt te bevatten bij een rondgang door ons museum', aldus Grootveld.

'Op zich vind ik dat een interessant gegeven. Ik sluit me aan bij de opvatting dat musea exponenten kunnen zijn van de historisch gegroeide samenleving. In onze collectie brengen we dat naar vermogen tot uitdrukking. En het Muzee draagt bij tot een kennismaking met het leven en werken in het Scheveningen van vroeger. Tal van mensen die  ons museum bezoeken, komen weer terug omdat zij gegrepen zijn door het verleden van de Scheveningse gemeenschap. De herbeleving  van het verleden wordt uitgedragen door gouden medewerkers met een inzet die de grootst mogelijke lof verdient.'


Mr. Henk Grootveld: "Het Brakke Water en Muzee Scheveningen houden verleden levend."


* H.C._Grootveld_Muzee.jpg (17.31 KB, 458x295 - bekeken 3470 keer.)
« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 12:12:46 door plu4 » Gelogd


Geen strand zo charmant
dan ons eigen Zuiderstrand
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #5 Gepost op: September 21, 2009, 16:13:52 »

2007


&
'Scheveningen gedenkt' houdt de herinnering levend!

Scheveningen - Burgemeester Deetman nam op zaterdag 10 november 2007 tijdens een bijeenkomst in de Oude Kerk het herdenkingsboek "Scheveningen gedenkt" in ontvangst. Het boek werd  gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het monument van de Vissersvrouw aan de Boulevard.
Volgens Deetman houdt het boek de herinnering aan omgekomen Scheveningse zeelieden levend en geeft het uitdrukking aan nog altijd aanwezige gevoelens van verdriet bij de nabestaanden. "Dat is belangrijk, op deze manier 'versteent' het monument niet" zei Deetman in zijn dankwoord. Volgens hem zal het boek van betekenis zijn voor toeristen die de Boulevard en het monument bezoeken. "Zij realiseren zich misschien niet dat er in Scheveningen ook een latent, niet zichtbaar verdriet is. Dit boekje brengt die gevoelens aan de oppervlakte."

Onverzettelijkheid
De scheidend burgemeester, die ook het voorwoord schreef, kreeg het boek uit handen van mevrouw Dicky van Hoeken-Roeleveld van het comité Scheveningen te kust en te keur, initiatiefnemer voor het gedenkboek. Mevrouw Dicky van Hoeken-Roeleveld was 25 jaar geleden tevens een van de juryleden die een aantal miniaturen van monumenten mochten beoordelen voor uitvoering en plaatsing. Zij prees beeldhouwer Gerard Bakkers' beeld nog eens uitvoerig voor het Godsvertrouwen en de onverzettelijkheid die het monument uitstraalt. "Het zou goed zijn als alle kinderen op basisscholen kennis kunnen nemen van dit boek zodat het beeld voor hen niet alleen een leuk vrouwtje in klederdracht' is".

Zwarte strikjes
P. Jongejan schetste een indringend beeld van de betekenis van het monument. Hij benadrukte dat het beeld van de Vissersvrouw niet de vraag 'komt mijn man al?' maar 'komt mijn man nog?' verbeeldt. Jongejan vertelde hoe zijn vader, matroos op de VL-35 Bettina, in het zicht van de haven en zich verheugend op Kerstmis, tijdens noodweer overboord sloeg en verdronk. "Mijn moeder, die al vijf kinderen had en zwanger was van mij, keek nog lange tijd net als de Vissersvrouw uit over zee. Twee maanden na het ongeluk werd ik geboren en in mei werd ik gedoopt in een doopjurk met zwarte strikjes."

Vissersvrouwenkoor
Dichter Jan Boerkoel verwoordde tijdens de herdenkingsbijeenkomst eveneens de gevoelens van verdriet. "God, weet zij, heeft weer eens genomen", zo luidde een van de regels uit het door hem voorgelezen gedicht. Tijdens de bijeenkomst zongen het Vissersvrouwenkoor onder leiding van Frans van Riessen en de Zingende Zeelui liederen. Organist Sander van Marion (25 jaar geleden ook aanwezig bij de onthulling van het monument voor Koningin Beatrix) verzorgde onder meer een improvisatie.

Bron: De Scheveningsche Courant, gechreven door Sandra Abbenhuis

De bijeenkomst in de Oude Kerk werd voorafgegaan door een bloemlegging bij het monument. Het boek 'Scheveningen gedenkt' is bij verschillende boekhandels verkrijgbaar.
« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 12:13:17 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #6 Gepost op: September 21, 2009, 16:18:13 »

&
Boek over strandtrein:
Autobussen in hun tweede leven
Auteur: Ruurd Berendes.
 
Eind jaren 80 was op het strand van Scheveningen een vreemdsoortig voertuig waar te nemen. De Scheveningse ondernemer Jan de Bruyne onderhield met het wonderlijke voertuig een pendeldienst over het strand tussen de Pier en Katwijk, via de Wassenaarseslag. De strandtrein was geen lang leven beschoren want de elementen wonnen het uiteindelijk van het oersterke voertuig, dat zijn leven begonnen was als stadsbus bij de HTM. Het hele verhaal over de strandtrein is in het boek 'Autobussen in hun tweede leven'  terug te vinden. Voorts in het boek bussen in allerlei hoedanigheid, als patatkraam op de Leyweg, zandstrooibussen bij de HTM, maar ook Nederlandse bussen in Cuba, Polen en Rusland, waarbij de tekst Den Haag Centraal nog steeds op de voorzijde van de voertuigen prijkt. Op de openbaar vervoersite www.museumbussen.nl staan meer wetenswaardigheden over het boek en hierop staat ook te lezen hoe het boek te bestellen is. Het boek is ook via de boekhandel te koop. Het boek zal te vinden zijn in de pronkkast van bibliotheek Scheveningen. 

Uitgeverij Aprilis, Zaltbommel.


* Autobussen.jpg (33.47 KB, 369x420 - bekeken 3347 keer.)
« Laatste verandering: September 16, 2012, 23:14:39 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #7 Gepost op: September 21, 2009, 16:20:24 »

2007

&
Op 3 april 2007 ontving Stadsdeelwethouder Henk Kool het eerste exemplaar van het boekje '125 jaar Belgisch park: een wandeling door de Geschiedenis'. Dit boekje voert u letterlijk en figuurlijk langs de mooiste en boeiendste plekjes in het Belgisch Park en zal vanaf 30 april verkrijgbaar zijn.
 
"125 Jaar Belgisch Park."
 
De geschiedenis van het Belgisch Park, officieel Haags stadsdeel 'Noordelijk Scheveningen' genoemd, is even onontgonen als de Oost-duinen waarin het geworteld is. Dit stadsdeel tussen strand en Wittebrug had van meet af aan een grote aantrekkingskracht op toeristen, maar was evenzeer en gewilde vestigingsplaats voor welgestelden en kunstenaars. De aanleg begon 125 jaar geleden en dit jubileum was de aanleiding voor een toeristische beschrijving.

Vele onderwerpen passeren de revue zoals aanleg van de infrastructuur, de erbij betrokken maatschappijen en de soms merkwaardige plannen die niét doorgingen. Natuurlijk krijgt de bouw van huizen, villa's, hotels en pensions veel aandacht, als typische verschijnselen bij een mondaine badplaats. Veel daarvan is alweer verdwenen en vergeten. Ook de bewoners - of zij nu kunstschilders of ambtenaars waren, musicus of middenstander, politicus , sporter, arts of misdadiger - krijgen hun plek, evenals de verenigingen waarin zij hun krachten bundelden.

De auteurs gebruikten uiteenlopende archiefbronnen, aangevuld met informatie uit historische kranten, tijdschriften en particulierebijdragen met vaak onbekend beeld- en kaartmateriaal. Daarnaast werden in gesprekken met (oud) bewoners herinneringen uit de jongste gechiedenis vastgelegd.

Paul Crefcouur is amateur-historicus,  Jan van Pesch is redcteur van het wijjkblad Scheveningen-Badgazet.



125 Jaar Belgisch Park,
De ontwikkeling van 'Nieuw-Scheveningen', wonend tussen bad en strand.

Geschreven door Paul Crefcoeur en Jan Pesch, met een voorwoord van dr. P. Winsemius, oud-wijkbewoner.
Het kleurrijke boek verscheen op 30 april 2007.
_________________________________________________________
Geillustreerd, formaat 23,5 x 27 cm, omvang 352 pagina's, uitvoering gebonden, verkoopprijs 29,00, ISBN 978 90 5994 194 6, Nur. 693
(uitgeverij Aprilis, Zaltbommel.)


* Belgisch_Park.jpg (37.63 KB, 414x470 - bekeken 3397 keer.)
« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 12:14:01 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #8 Gepost op: September 21, 2009, 16:26:32 »

2009

&
Boekpresentatie Het Verraad op 4 februari 2009 geslaagd evenement

Scheveningen - Het was weer zo'n unieke bijeenkomst vorige jaar november in Muzee Scheveningen. Daar werd toen de presentatie gehouden  van 'het Verraad', deel twee van de trilogie 'Het Brakke Water ' van Jaap van der Zwan.
Er was dan ook een omvangrijke schare belangstellenden bijeen gekomen in de grote zaal van het museum.

Na verwelkoming van de gasten door uitgever Dick Naafs hield Henk Grootveld, voorzitter van het Muzee, een inleiding waaruit blijkt dat de inhoud van Het Brakke Water en het Verraad verankerd ligt in zijn geheugen. Gecombineerd met zijn eigen ervaring en kennis van de Scheveningse vissersgemeenschap vat hij het eerste deel nog even samen en stelt in zijn opmerkingen over het Verraad op een indringende wijze essentiele vragen aan de orde ten aanzien van goed en kwaad tijdens de oorlogsjaren en bezetting van 1940 tot 1945.

De tweede inleider, Evert de Niet, schetst het drama van de evacuatie in 1943 van 85.000 Scheveningers. Op basis van aan nauwgezet bronnenonderzoek, en aan de hand van de ervaringen van getuigen van destijds, vraagt hij aandacht voor een fase in de Scheveningse geschiedenis die nog steeds voor het grote publiek onbelicht blijft. Hij doet een klemmend op de jeugd de herinneringen aan dit drama levend te houden en aan het nageslacht door te geven.

De jonge Scheveninger Machiel Taal die daarop het woord krijgt, vertaalt de hartenwens van Henk Grootveld en Evert de Niet in een bijdrage waarin hij zegt: 'Ik ben geboren en getogen in het mooie Scheveningen en gelukkig woon ik er nog steeds. Het manuscript van het boek heb ik met veel plezier gelezen. Hoewel de beschreven situaties mij niet bekend zijn uit eigen ervaring weet ik er als jonge Scheveninger toch wel veel van. Mijn oma heeft vaak over de oorlog gesproken. In het boek herkende ik sommige stukken die in de verhalen van mijn oma voorkomen'.

Machiel legt in zijn bijdrage ook de link met de toekomst van Scheveningen. 'Natuurlijk, Scheveningen moet doorgroeien, dat is duidelijk. Stil staan is achteruitgang, maar het moet niet ten koste van de Scheveningers gaan. Het is niet wenselijk dat iedereen wéér weg wordt gejaagd. Waarom zou ik jongeren uit Scheveningen, adviseren om dit boek te gaan lezen? Ik zou zeggen, als je meer wilt weten over wat er allemaal gebeurd is in Scheveningen tijdens de oorlog, en hoe de mensen dit allemaal beleefd hebben, dan is dit boek zeer zeker aan te raden. Verder vind ik het belangrijk dat dit soort verhalen vastgelegd worden voor ons nageslacht.'

Auteur Jaap van der Zwan opende hierna voor de aanwezigen een luik naar het verleden van de redersfamilie van der Zwan. Te beginnen bij grootvader en grondlegger van de rederij Jacob van der Zwan. En ook de schrijver stelt met klem de vraag: Wie zijn de foute en goede personages in zijn boeken? Jaap van der Zwan besluit zijn bijdrage aan de bijeenkomst met de woorden: 'Overigens  blijf ik van mening dat Scheveningen is vermoord'.

Paul de Kievit, directeur van het Muzee, sprak in zijn slotwoord de hoop uit dat ook de presentatie van het derde deel van de trilogie, volgens uitgever Dick Naafs te verwachten in 2010, weer in het Muzee kan plaatsvinden.
Bron: De Scheveningsche Courant,
Op de foto: Machiel Taal.


* Brakke_Water_boek.jpg (42.64 KB, 618x427 - bekeken 3273 keer.)

* Het_Verraad_auteur_Michiel_Taal.jpg (13.47 KB, 375x269 - bekeken 3180 keer.)
« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 12:15:28 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #9 Gepost op: September 21, 2009, 16:27:06 »

Bron: De Scheveningsche Courant 11 februari 2009


&
Jaap van der Zwan in bibliotheek
                                                                                                                           
Scheveningen - In de Scheveningse bibliotheek was woensdagavond 4 februari Jaap van der Zwan te gast naar aanleiding van de eerste twee delen van zijn trilogie: 'Het Brakke Water'. Een interview werd afgenomen door René van Ginneken, hoofd van de bibliotheek.

Na een drukbezochte presentatie in november in Muzee en een afmattende signeersessie in boekhandel Scheveningen, was het nu tijd om acte de présence te geven in de bibliotheek. Ruim 50 aanwezigen luisterden naar het bewogen leven van Jaap van der Zwan, want voordat hij schrijver werd van 'Het Brakke Water' heeft Jaap als journalist vele delen van de wereld bezocht.
Zo vertelde Jaap van der Zwan dat hij ooit begon als journalist bij de 'Nieuwe Haagsche' en op een gegeven moment gevraagd werd voor de NCRV radio en niet veel later voor AVRO's Televizier. In deze periode was hij een topreporter die onder andere de misstanden onder het kolonelsregime in Griekenland aan de kaak stelde, dankzij tips van, waarschijnlijk, de CIA. Nog vele reportages volgden zoals eind jaren zestig een verslag van de Praagse Lente. Van der Zwan heeft tijdens deze reportages nog enkele malen in de gevangenis gezeten. Aan dit avontuurlijke maar toch ook gevaarlijke leven kwam abrupt een einde. Hij trad in het huwelijk en de carriere van Jaap van der Zwan kreeg een heel andere wending: de vliegtuigen en met name de vliegvelden werden zijn werkgevers. Jarenlang is Jaap werkzaam geweest in Engeland bij een Engelse luchtvaartmaatschappij. Al deze wetenswaardigheden over de schrijver waren de inleiding voor een gesprek over het ontstaan van de reeks boeken: 'Het Brakke Water'. Het verhaal van een bekende Scheveningse redersfamilie waarin de gebeurtenissen in Scheveningen een belangrijke rol spelen.
Na het interview van René van Ginneken kon het aanwezige publiek ook nog het nodige vragen de schrijver. Het werd een echte Scheveningse avond, alle voors en tegens over de visserij, de haven en de 'moord' op Scheveningen passeerden de revue.

bron: De Scheveningsche Courant 11 februari 2009

René van Ginneken in gesprek met Jaap van der Zwan.                               
Foto: Dick Teske


* brakke_water.jpg (19.56 KB, 427x283 - bekeken 3177 keer.)
« Laatste verandering: Augustus 20, 2012, 11:29:11 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
Hans
Forum beheerder
Afd. Chef
*****
Berichten: 71



E-mail
« Reageer #10 Gepost op: December 04, 2011, 09:19:15 »

Nieuw: Scheveningse Sprookjes


In de Scheveningenzaal van Muzee Scheveningen  werd op  29 november 2011 door Emma Moen-Knoester, op Scheveningen meer bekend als ‘Immetje’ , haar Scheveningse Sprookjesboek gepresenteerd.
Het eerste exemplaar werd aangeboden aan mevrouw G. de Jong-Spaans, een van de laatste draagsters van de dagelijkse klederdracht
Eerder verschenen van Immetje al vier boekjes met als thema’s Preitjies en impressies. Dit boek met sprookjes is dus het vijfde in de reeks.
Het boek bevat acht sprookjes in Schevenings dialect die door Immetje zelf zijn geschreven en twaalf originele sprookjes die door Immetje in het Schevenings zijn naverteld.
Voor wie het Schevenings dialect niet ten volle beheerst, is van de door Immetje zelf geschreven sprookjes de versie in het Nederlands toegevoegd, een boeiende combinatie. Zo vindt men er een typisch Schevenings sprookje als De Garrentpelsters en Korsemus op ’t ouwe Schevening, maar ook het algemeen bekende ’Ans en Grietje en Snauwwitje. Liefhebbers van Scheveningse en niet-Scheveningse, maar wel in het Schevenings geschreven sprookjes komen zo ten volle aan hun trekken. Het boek is rijk geïllustreerd met schilderijen, aquarellen en pastels die Immetje zelf in de loop der jaren heeft vervaardigd.
Door spontane medewerking van Johan Roos  bevat het boek  bovendien twee CD’s,  met een speelduur van elk een uur, waarop Immetje zelf haar sprookjes in het Schevenings voorleest.
Het boek is uitgegeven door de op de 75ste verjaardag van Immetje opgerichte Stichting Immetje, die ten doel heeft het geschreven, geschilderd en getekend oeuvre van Immetje als cultureel erfgoed van en voor Scheveningen te behouden en uit te dragen. Dit in samenwerking met de Stichting Muzee Scheveningen, waaraan de opbrengst van dit boek ten goede komt.

Scheveningse Sprookjes in dialect met Nederlandse vertaling. Geschreven, bijeengebracht en geïllustreerd door Immetje Moen-Knoester, Stichting Immetje, Scheveningen 2011, 208 blz. (ISBN 978-90-812104-0-9), prijs € 18,50. Verkrijgbaar in de museumwinkel van Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Scheveningen. Tel. 070-350 08 30.

Fotobijlage: omslag ‘Scheveningse Sprookjes’


* Immetje_sprookjesboek_presentatie_29-11-11_062.jpg (50.77 KB, 320x480 - bekeken 3542 keer.)

* Immetje_sprookjesboek_presentatie_29-11-11_066.jpg (48.85 KB, 320x480 - bekeken 3324 keer.)
« Laatste verandering: Augustus 15, 2012, 12:23:17 door plu4 » Gelogd

www.snuffelbeurs.nl is vernieuwd, plaats snel een advertentie.
Hans
Forum beheerder
Afd. Chef
*****
Berichten: 71



E-mail
« Reageer #11 Gepost op: Februari 27, 2012, 11:46:12 »

Vandaag toestemming gekregen om het tweede sprookje van Immetje te plaatsen.
http://www.allesoverscheveningen.nl/verhalen/view-verhaal.php?id=163
Gelogd

www.snuffelbeurs.nl is vernieuwd, plaats snel een advertentie.
Hans
Forum beheerder
Afd. Chef
*****
Berichten: 71



E-mail
« Reageer #12 Gepost op: Maart 12, 2012, 22:29:43 »

Ik maak u even op attent dat de heer Piet Spaans 11 gedichten heeft geplaatst op de verhalen site

http://www.allesoverscheveningen.nl/verhalen
« Laatste verandering: Juli 11, 2012, 13:00:41 door plu4 » Gelogd

www.snuffelbeurs.nl is vernieuwd, plaats snel een advertentie.
Hans
Forum beheerder
Afd. Chef
*****
Berichten: 71



E-mail
« Reageer #13 Gepost op: April 20, 2012, 09:54:49 »

Piet Spaans is weer eens aan het spitten geweest en heeft daar een prachtig verhaal over geschreven en staat nu in 5 delen op de verhalen site "De ‘Duitsche dienstbode’ "
http://www.allesoverscheveningen.nl/verhalen

Wij bedanken hem hier heel hartelijk voor.
Gelogd

www.snuffelbeurs.nl is vernieuwd, plaats snel een advertentie.
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #14 Gepost op: Mei 01, 2012, 22:58:56 »

Op Zee Gebleven.....


* Boekwerk_Op_zee_gebleven.jpg (17.93 KB, 328x361 - bekeken 3513 keer.)

* Artikel_boek.jpg (75.9 KB, 519x458 - bekeken 3392 keer.)
« Laatste verandering: Juli 29, 2013, 07:35:45 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
sch-37
Member of Honor
Afd. Chef
*****
Berichten: 62


« Reageer #15 Gepost op: December 08, 2012, 18:14:51 »

De tentoonstelling over prenters in het museum is prachtig en het boek is nog veel mooier.Iedere Scheveninger moet dat in zijn bezit hebben prachtig!
« Laatste verandering: Juli 29, 2013, 07:31:37 door plu4 » Gelogd
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #16 Gepost op: December 11, 2012, 16:16:36 »

Prenters aan boord - de Prenter Xperience

Veel Scheveningse jongens (en zelfs ook een enkel meisje) gingen vroeger in de zomervakantie met vader, moeder, broer of oom op de logger als ‘prenter’ een reisje mee naar zee. Het was voor het plezier of, voor wie wilde gaan varen, om alvast kennis te maken met het visserijbedrijf. De jeugdige passagier was voor niets in de kost, maar hielp veelal een handje mee. Aan boord noemde men hem ‘prenter’ en haar ‘prentermeisje’, vermoedelijk afkomstig van het Engelse apprentice, dat leerling betekent.
 
Prenters aan boord verscheen onder redactie van Henk Grootveld. Het boek bevat maar liefst 65 verhalen van Scheveningse oud-prenters over hun belevenissen en ervaringen aan boord. Niet alleen van jongens, maar ook van prentermeisjes.
Het oudste prenterverhaal dateert uit 1909, het tijdperk van de zeillogger. Het laatste verhaal is uit 1983: de tijd van de hektrawler.
Het boek geeft een mooi beeld van het leven aan boord en van de ontwikkeling die zich in de visserij heeft voorgedaan.
Het in hardkartonnen omslag gebonden boek is 248 bladzijden dik en rijk met foto’s geïllustreerd.
De prijs van het boek is € 14,95. Het is te koop in de museumwinkel van Muzee Scheveningen. 

 Ter gelegenheid van de presentatie van 
Prenters aan boord - de Prenter Xperience
is er in MUZEE een fototentoonstelling ingericht.
« Laatste verandering: Juli 29, 2013, 07:32:59 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
garrent
Assistent
**
Berichten: 10


« Reageer #17 Gepost op: December 11, 2012, 17:00:35 »

Prenters aan boord - de Prenter Xperience
Dit is een boek dat iedere Scheveninger in huis moet hebben het begint in 1909 met een zeillogger en dat is geschreven door JJ die toen ook prenter was en eindicht in 1983 met een hekttrawler.Een prachtig boek.  Karel
« Laatste verandering: Juli 29, 2013, 07:28:50 door plu4 » Gelogd
plu4
Forum beheerder
Directeur
*****
Berichten: 273



E-mail
« Reageer #18 Gepost op: Augustus 07, 2013, 22:18:02 »

Den Dulk All over the world.

Indrukwekkend naslagwerk over de familienaam  Den Dulk  uit Scheveningen.

Beginnende bij de oervader ( rond 1635 ) tot en met 1920 ( de datum van de privacy regelingen )
aangevuld met veel informatie over de familie den Dulk na deze datum.
Informatie over de Katwijkse familie, de Bergen op Zoomse familie en de eerste Amerikaanse familieleden den Dulk.
Informatie over waar de naam den Dulk vandaan komt en nog veel meer.
Informatie en/of bestellen bij: slootmaker@planet.nl
 
 


* Boek_den_Dulk_All_over_the_World.jpg (67.63 KB, 349x530 - bekeken 3123 keer.)
« Laatste verandering: November 09, 2014, 21:10:34 door plu4 » Gelogd

Op dit Duindorpforum tonen wij u
het Duindorp van vroeger,  én van nu
want niets verdwijnt in de vergetelheidszee,
geen branding neemt onze herinnering mee!
Prop
Directeur
*****
Berichten: 267


Propellers zingen altijd


E-mail
« Reageer #19 Gepost op: April 19, 2014, 19:53:21 »

Hallo, Duindorp vrienden all over the world ! !

Groot Nieuws !

Duindorp bestaat in 2015 Honderd jaar !

Hou ook  onze site  in de gaten!

Prop


* 9-4-2014_Sch._Courant.jpg (261.52 KB, 984x718 - bekeken 2858 keer.)
« Laatste verandering: November 09, 2014, 21:16:44 door plu4 » Gelogd
Hans
Forum beheerder
Afd. Chef
*****
Berichten: 71



E-mail
« Reageer #20 Gepost op: Juni 09, 2014, 23:45:09 »

Bleef een beetje raar weer vandaag. Maar wel een mooi weertje om een 22 delig verhaal van Piet Spaans over de De Bloedpoort te plaatsen.
www.allesoverscheveningen.nl/verhalen


Slaap lekker allemaal Kiss Kiss

« Laatste verandering: Januari 22, 2015, 18:31:18 door plu4 » Gelogd

www.snuffelbeurs.nl is vernieuwd, plaats snel een advertentie.
Pagina's: [1]   Omhoog
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!